Rippijuhlat

Rippijuhlat eli konfirmaatio on nuoren oma juhla

Suurin osa suomalaisista konfirmoidaan teini-ikäisenä, yleensä 15-vuotiaana, rippikoulun käytyään.

Konfirmaatio on rippikoulun päätteeksi järjestettävä juhla, jossa tunnustaudutaan omakohtaisesti kristilliseen uskoon. Saatuaan rippikoulussa opetusta kastettu tunnustautuu konfirmaatiossa Jeesuksen seuraajaksi. Hän yhtyy samaan uskontunnustukseen, jonka vanhemmat ja kummit lukivat hänen kastetilaisuudessaan.

Konfirmaatiomessu voidaan järjestää seurakunnan pääjumalanpalveluksessa sunnuntaisin klo 10 tai muulloin erikseen ilmoitettuna ajankohtana.

Konfirmoitavan kummi tai muu läheinen aikuinen voi osallistua nuoren siunaamiseen seurakunnan työntekijöiden kanssa. Konfirmaatiomessu kestää noin 1,5 tuntia.

 

Konfirmaatio avaa ovet täysivaltaiseksi seurakunnan jäseneksi
 

Konfirmaation jälkeen nuorella on mahdollisuus osallistua seurakunnan isoskoulutukseen ja toimia rippileirillä isosena. Täytettyään 18 vuotta hän voi asettua ehdokkaaksi seurakunnan luottamustoimiin, äänestämään pääsee jo 16 vuotta täytettyään. Rippikoulun käynyt voi toimia kummina ja hänet voidaan vihkiä kirkollisesti avioliittoon.

Sivulta löydät linkkejä konfirmaatioon, rippijuhlien järjestämiseen liittyen.

Rippikoulun käymiseen liittyvää tietoa löydät täältä.
 

Konfirmaatiojuhlan jälkeen ulkona, nuori ruusuja sylissään.
Kirkon kuvapankki/ Arto Takala

Rippikoulu on puolen vuoden mittainen tutustuminen seurakuntaan ja kristilliseen uskoon. Usein rippikoulu käydään sinä vuonna, kun nuori täyttää 15 vuotta. Rippikoulun voi käydä myös aikuisena.

Rippikoulu edeltää rippijuhlia

Rippijuhlia vietetään rippikoulun käyneen ja konfirmoidun nuoren kunniaksi. Nuorelle rippijuhlat ovat tärkeä aikuistumisjuhla.

Rippijuhlien järjestäminen

Nuorta kannattaa juhlia. Yksi etappi monen nuoren elämässä on rippikoulun päättäminen, jonka jälkeen kirkossa järjestetään konfirmaatiojuhla. Lisäksi kotona voidaan järjestää rippijuhlat nuoren toiveiden mukaisesti.

Konfirmaatio tapahtuu jumalanpalveluksessa

Kätesi laske, Herramme,
suojaksi rakkaan lapsemme,
tueksi nuoren sydämen,
vain sinä, Jeesus, tunnet sen.

Kasteessa kutsuit luoksesi,
taas anna, Jeesus armosi,
uskossa auta kasvamaan.
Tee itse työsi kokonaan.

Virsi 236 : 1, 5