Uutislistaukseen

Paastonaika alkaa

1.3.2022 11.30

Laskiaissunnuntaita seuraavana keskiviikkona vietetään tuhkakeskiviikkoa, joka on saanut nimensä siitä, että Raamatussa säkkiin pukeutuminen ja tuhkan ripotteleminen pään päälle ovat eräs vertauskuva katumukselle ja parannukselle.

Tuhkakeskiviikkoa seuraava paastonaika kestää 40 arkipäivää. Paastonaika on matka, joka vie seurakunnan kohti ristin pitkäperjantaita ja pääsiäisen ylösnousemusta. Sunnuntaipäiviä ei lasketa paastopäiviksi. Paastonajalla on useita sisältöjä. 

Ortodoksisissa ja katolisissa kirkoissa on tapana pidättäytyä lihan syömisestä laskiaisen ja pääsiäisen välillä. Myös luterilaiseen perinteeseen kuuluu paasto, mutta se ei välttämättä tarkoita tietystä ruoasta pidättäytymistä.

Paaston aikana ihmistä kutsutaan tutkimaan Jumalan pyhyyttä ja rakkautta, joka näkyy Kristuksen kärsimyksessä ja kuolemassa. Paastoon liittyy katumus: ihminen katuu syntejään ja kiintymistään tähän maailmaan. Paastonaika kutsuu ihmistä etsimään uutta, kasvamaan vastuullisempaan elämäntapaan ja luopumaan omastaan hädänalaisten hyväksi.

Kirkko on julkaissut paastokalenterin 2022. Voit ladata tai tulostaa sen tästä.

Paastovetoomus - Piispat vetoavat rauhan puolesta