Etusivu arrow Jumalanpalveluselämä
Tekstin koko:
 
 

Jumalanpalveluselämä Tulosta
timo_suutari.jpg 
Timo Suutari


Yhteystiedot:
Kirkkoherra Timo Suutari
puh. 044 738 4301
(08) 6172 3721
timo.suutari(at)evl.fi


Linkit:  
Tapahtumakalenteri
Papit
Kanttorit
Jumalanpalvelusopas
Virsikirja
Raamattu
Kirkkovuosi

"Sillä missä kaksi tai kolme on koolla minun nimessäni,
siellä minä olen heidän keskellään." (Matt. 18:20)

Jumalanpalveluselämän ydin on seurakunnan jokapyhäinen jumalanpalvelus. Seurakunnan kokoontuminen kirkkovuoden aikana yhteen sanan ja sakramenttien ääreen vahvistaa ja rohkaisee sen jäseniä eri elämäntilanteissa.

Kuhmon kirkossa pidetään jumalanpalvelus joka sunnuntai klo 10. Messu eli ehtoollisjumalanpalvelus on vähintään yhtenä pyhänä kuukaudessa, jonka lisäksi sitä vietetään myös perinteisinä kirkollisina juhlapyhinä. Muina pyhinä pidetään sanajumalanpalvelus. Lentiiran kirkossa ja kirkoksi vihityssä Iivantiiran seurakuntakodissa pidetään jumalanpalvelus, yleensä messu, kerran kuukaudessa.

Messu on jumalanpalvelus, jossa vietetään ehtoollista. Ehtoollinen on kasteen lisäksi toinen evankelis-luterilaisen kirkon sakramenteista eli pyhistä toimituksista. Kun vietämme ehtoollista, muistamme Jeesuksen kuolemaa ristillä. Ehtoollinen vahvistaa kasteessa alkanutta hengellistä elämää ja lupausta iankaikkisesta elämästä. Se on yhteyden, ilon ja kiitoksen ateria.
Sanajumalanpalveluksessa keskitytään Jumalan sanan esillä pitämiseen ja rukoukseen.

Muita jumalanpalveluselämän muotoja ovat erityistilanteiden messut ja jumalanpalvelukset, rukoushetket, kirkolliset toimitukset sekä myös kotien rukouselämä.

Jumalanpalveluksia pidetään kirkkovuoden aikana myös tiettyyn teemaan tai työalaan sekä kristillisten järjestöjen tapahtumiin liittyen. Syksyllä vietetään muun muassa työttömien ja vanhusten kirkkopyhää. Lähetystyöhön lähtevät seurakunnan nimikkolähetit siunataan työhönsä yhteisessä jumalanpalveluksessa. Muutaman kerran vuodessa Kuhmon kirkossa järjestettävä perhemessu on erityisesti lapsiperheille tarkoitettu jumalanpalvelus.

Erityisjumalanpalveluksia ovat esimerkiksi kirkkovuoden juhla-aikojen jumalanpalvelukset, koululaisjumalanpalvelukset lukuvuoden aikana sekä lasten ja nuorten jumalanpalvelukset. Pari kertaa vuodessa pidetään vauvakirkko Kuhmon kirkossa ja ns. Hyvä hetki -messu seurakuntakeskuksessa.

Jumalanpalveluksen toimittavaa pappia sanotaan liturgiksi. Jumalanpalveluksessa voi saarnata teologi (pappi tai lehtori) tai saarnaluvan saanut maallikko. Seurakuntalaiset osallistuvat jumalanpalveluksen toimittamiseen esimerkiksi tekstien lukijoina ja kolehdin kerääjinä. Ehtoollisen jakamisessa voivat avustaa teologien lisäksi myös siihen oikeuden saaneet maallikot.

Kanttori vastaa jumalanpalveluksen musiikista. Kuhmossa kuorot ovat mukana jumalanpalveluksessa ja esiintyvät erityisesti kirkollisten juhlapyhien, kuten joulun ja pääsiäisen aikaan.

Lisätietoa jumalanpalveluksesta seurakunnan tapahtumakalenterista, Kuhmolaisesta sekä oheisista linkeistä. Jumalanpalveluksen kaava on muun muassa virsikirjan loppuosassa.

 

 

 


KUHMON SEURAKUNTA, Kirkkotie 6-8, 88900 KUHMO • puh. 08 6172 371 (vaihde), fax  08 6141 954 • e-mail: kuhmo.seurakunta(at)evl.fi
Kirjaudu