Etusivu
Tekstin koko:
 
 

Ajasta iäisyyteen Tulosta


Siunaaminen
Sopiva saapumisaika kappelille on noin 15 minuuttia ennen tilaisuuden alkua. Kappelin ovet avataan saattovieraille kaksi tuntia ennen tilaisuuden alkua. Vainajan katsominen tapahtuu säilytystiloissa ja toivomuksena on, että arkku voitaisiin siirtää saliin noin 15 min. ennen tilaisuuden alkua. Arkku asetetaan kappelissa toimitusta varten niin, että vainajan pääpuoli on alttariin päin. Lähiomaisten paikka on salin etuosassa, oikealla puolella.

Hautaustoimituksen kuvaaminen on sallittua ainoastaan omaisten luvalla ja siunauksen toimittajan ohjeiden mukaisesti. Kappelissa on laitteisto siunaustilaisuuden taltioimista varten.

Siunaustilaisuus sisältää urkumusiikkia, virsiä, raamatuntekstejä, rukousta, papin puheen ja siunaamissanat. Siunaamisen yhteydessä pappi laskee hiekkaa arkun kannelle ja lausuu siunaamissanat. Siunauksen toimittamisessa seurakunnissa ja papeilla on erilaisia käytäntöjä. Hautajaiskeskustelussa sovitaan siunaustilaisuuden tarkempi ohjelma. Evl:n sivuille on ohessa linkki, josta löytyy siunaustilaisuuden ohjelma. Omaisten ohjelmasta ja sen toteuttamiskohdasta sovitaan papin kanssa.

Arkun siirtämiseen kappelista tarvitaan yleensä kuusi kantajaa. Hautausmaan alueella suoritettavaa kuljetusta varten on käytettävissä saattovaunu. Omaiset sopivat ennen siunaustilaisuutta kantajista ja heidän järjestyksestään. Perinteisen tavan mukaan vainajalle läheisimmät kantajat asettuvat arkun pääpuoleen, toisin sanoen takimmaisiksi.

Lähiomaiset voivat heittää hautaan hiekkaa tai kukkia. He ikään kuin aloittavat haudan peittämisen. Haudan päälle asetetaan hautakate, jolle kukat lasketaan. Jos omaiset tahtovat itse peittää haudan, siitä on sovittava kirkkoherranvirastossa etukäteen.

Haudalla omaiset laskevat ensin omat kukkalaitteensa ja sen jälkeen muut hautajaisvieraat. Lopuksi voidaan veisata virsi. Haudalla joku omaisista esittää kutsun muistotilaisuuteen.

Muistotilaisuus
Hautaan siunaamisen jälkeen voidaan järjestää muistotilaisuus seurakunnan tiloissa, kotona tai muussa sopivassa paikassa. Muistotilaisuuspaikkaan asetetaan pienelle pöydälle vainajan valokuva, kukkia ja palava kynttilä. Muistotilaisuuden ohjelma muodostuu, musiikista, virsistä, lyhyistä puheista, adressien lukemisesta sekä tarjoilusta.

Seurakunnan tiloja muistotilaisuutta varten ovat seurakuntakeskuksen sali, Paloniemen leirikeskus ja Lentiiran seurakuntakoti. Yhteystiedot löytyvät tämän sivuston linkeistä. 

 

 


KUHMON SEURAKUNTA, Kirkkotie 6-8, 88900 KUHMO • puh. 08 6172 371 (vaihde), fax  08 6141 954 • e-mail: kuhmo.seurakunta(at)evl.fi
Kirjaudu