Etusivu
Tekstin koko:
 
 

Ajasta iäisyyteen Tulosta

Hautajaisvalmistelut
Kuoleman tapauksen sattuessa ota yhteyttä kirkkoherranvirastoon. Kuhmossa Hautaustoimisto Vemino palvelee monissa käytännön asioissa, kuten arkun hankinnassa, arkkuun laittamisessa, vainajan kuljetuksissa sairaalasta siunauskappelille, siunaustilaisuuden järjestelyissä ja kukkalaitteiden hankinnassa sekä kuolinilmoituksen laatimisessa. Mikäli vainaja tuodaan muualta jonkun muun kuin paikallisen hautaustoimiston toimesta, on hyvä ottaa yhteys seurakunnan kirkkoherranvirastoon tai haudankaivajaan. Kirkkoherranvirastossa sovitaan myös hautapaikasta ja vainajan katsomisesta.

Hautausta varten tarvitaan lääkärin antama kuolintodistus. Sairaalassa kuolleesta, lääkärin hoidossa olleesta henkilöstä, todistus valmistuu nopeammin, mutta ruumiinavaus voi viivästyttää todistuksen saamista.

Virallinen jäljennös kuolintodistuksesta menee suoraan rekisteriviranomaisille ja tätä kautta saadaan kuhmolaisista poisnukkuneista kuolintieto suoraan seurakuntaan. Mikäli vainaja ei ole Kuhmossa kirjoilla ja hänet haudataan Kuhmoon, siinä tapauksessa tarvitaan lupa hautaamiseen -todistus. Todistus toimitetaan kirkkoherranvirastoon ja polttohautauksessa myös krematorioon. Lähin krematorio on Kajaanin Paltaniemellä.

Siunauksesta sopiminen
Siunausaikaa ja -paikkaa koskevat järjestelyt sovitaan kirkkoherranvirastossa. Hautaustoimitusta varten tarvitaan pappi, kanttori sekä paikka muistotilaisuutta varten. Virastossa sovitaan myös sanomakellojen soitosta sekä kiitoksen lukemisesta jumalanpalveluksessa.

Hautajaisia järjestetään arkipäivisin. Siunausajat ovat klo 10, 12 ja 14. Siunauspaikkana voi olla kirkko, kappeli tai haudalla siunaus. Seurakunta huolehtii kappeliin alttarikukat ja kynttilät.

Pappi toimittaa hautaan siunaamisen. Siunauksen toimittava pappi sopii omaisten kanssa ajan, jolloin keskustellaan vainajasta, hautaan siunaamisesta ja muistotilaisuudesta. Keskustelussa papilta voi kysyä kaikesta hautaukseen ja suruun liittyvistä asioista.

Kirkkoon kuulumaton voidaan siunata hautaan, jos omaiset sitä pyytävät eikä kirkolliselle hautaan siunaamiselle ole esteitä. Kirkollista hautaan siunausta ei toimiteta, jos vainaja on eläessään ilmaissut kielteisen kantansa. 

 

 


KUHMON SEURAKUNTA, Kirkkotie 6-8, 88900 KUHMO • puh. 08 6172 371 (vaihde), fax  08 6141 954 • e-mail: kuhmo.seurakunta(at)evl.fi
Kirjaudu